Sivut

sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Siperianharjakoira

Siperianharjakoiran rotumääritelmä;

Käyttötarkoitus; Rekikoirien seurakoira
Alkuperämaa; Siperian eteläosat

Lyhyt historiaosuus;
 Siperianharjakoira on saanut nimensä arvioidun alkuperämaan ja karvapeitteensä johdosta. Rodun alkuperän määrittäminen on hyvinkin hankalaa, mutta taru kertonee, kuinka Hitlerin Siperiaan karkoitetut veljet olisivat omistaneet tälläisiä koiria ja tuoneet niitä mukanaan. Tunnusomaista Siperianharjakoiralle on pään päältä niskaan ylettyvä harja, n. 10cm korkeat sukat kaikissa raajoissa sekä muhkea häntä.

Yleisvaikutelma;
 Siperianharjakoira on keskikokoinen, viehkeä, tyylikkään toimelias arktinen kaljukoira. Olemus ilmentää vitsikkyyttä, huumoria sekä itseluottamusta. Runkoa peittää pääosin ohut, untuvan pehmeä karva. Varsin humoristiseen ja vitsikkääseen olemukseen oman lisänsä tuo Siperianharjakoirien silmien muodon ja ylöspäin suuntautuneiden huulien aiheuttama mielikuva nauravasta koirasta.

Käyttäytyminen/ luonne;
Ystävällinen, kaikkien kaveri. Iloinen, puree ainoastaan kuollutta lihaa. Sopii vahtikoiraksi, jos varas/tunkeutuja on erittäin allerginen koirille.

Pää;
Sileähkö, rypyt hyväksytään vasta vanhemmalla iällä. Kallo kaartuvan tasapaksu. Päänsisältö tyhjä. Pystyt korvat, joista tuuli pääsee puhaltamaan vaivatta lävitse. Huulet ovat täyteläiset ja hampaat valkoiset, botoxia ja valkaisuainetta on totuttu käyttämään rodun harrastajapiireissä.

Kaula;
Keskivahva, kuiva kaula. Jos Siperianharjakoirilla ilmenee ylimääräistä kaulanahkaa, kääritään se rusetille leuan alle.

Runko;
Notkean lihaksikas, tiivis lanteinen. Lantio myös uroksilla naisellisen pyöreä.

Häntä;
Kiinnittynyt vähän miten sattuu ja sen asettuminenkin on ihan yksilöistä kiinni. Pääasiana että hännässä on mahdollisimman paljon karvaa.

Raajat;
Vahvahkot raajat rungon jatkeena. Toivottavaa suorat koivet joissa n. 10cm korkeat sukat.

Liikkeet;
Pitkät, tilanteen mukaan mukautuvaat liikkeet. Osaa silloin tällöin liikkua tyylikkäästi, mutta yleensä vain koikkaloi naurettavasti eteenpäin.

Karvapeite;
Valkoinen, tiheä turkkinen. Päälaelta niskaan jatkuva harja, jaloissa about 10cm korkeat sukat ja hyvin tuuhea häntä. Muuten rungon peittää naurettava vauva untuva joka on varsin pehmeää.

Koko;
Kaikki maan ja taivaan väliltä on sallittua. Ihanne on koira, jota ei tarvitse kumartua rapsuttamaan.


Kuvat on kuvannut Emmi S!

1 kommentti: